IBBY på Bokmässan Göteborg

Kom och säg hej till oss på Bokmässan i Göteborg! Du hittar oss på Världslitteraturtorget i monter H01:22. Varje dag under mässan kommer vi att ha ett quiz med finfina bokpriser! Välkomna att delta!

Här är vårt övriga program:

Läsandets betydelse i kris och krig – ett samtal

När: torsdag 28 september 2023
Tid: 16:00-16:20
Var: En liten scen

IBBY Sverige driver tillsammans med en rad andra organisationer insamlingskampanjen – Ett bibliotek i en resväska – för återuppbyggnad av barnbiblioteken i Ukraina. Genom detta samtal vill vi rikta uppmärksamhet mot unga människors behov av berättelser i tider av kris och krig. Tamerinstitutet tilldelades ALMA-priset år 2009. I juryns motivering står bl.a. ”I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans.” Inledning och presentation: Margaretha Ullström, ordförande IBBY Sverige. Presentationen sker på svenska.

Medverkar gör Renad Qubbaj, Generaldirektör, Tamer Institut for Community Education och
Ingrid Källström, International Board on Books for Young People, IBBY Executive Committee. IBBY International arbetar för att världens barn ges tillgång till litteratur och möjligheter att läsa. Samtalet sker på engelska.

Messages from Ukraine

När: fredag 29 september 2023
Tid: 18:00 – 18:30
Var: Serie- och fantastikscenen

När kriget i Ukraina startade 2022 skrev professor Gregg Bucken-Knapp till före detta studenter och frågade dem om hur de hade det och om de behövde stöd. De berättelser han fick tillbaka var så intressanta och så olika att han frågade den estniske serietecknaren Joonas Sildre om han vill teckna ett album utifrån historierna. Denna bok – Messages from Ukraine – är nu utgiven som ett akademiskt verk på Toronto University Press. Gregg Bucken-Knapp berättar om hur boken kom till.
I samband med föreläsningen samlar vi in pengar till IBBYs projekt ”Ett bibliotek i en resväska” för att återuppbygga bibliotek i Ukraina.

Fantasins kraft, ett universellt språk

När: Lördag 30 september 2023
Tid: 11:00-11:30
Var: Scen R2

PETER PAN-VINNARE 2023: Monsteriet av junaida

I en tid då krig och pandemier lätt stänger in oss i rädslor och oro, påminner oss årets vinnare av Peter Pan-priset om fantasins kraft. junaida, skaparen av vinnarboken Monsteriet, vill få läsaren att röra sig utanför gränsen mellan fantasi och verklighet. Hur arbetar han för att uppnå det? Och vilken kraft finns att hämta i fantasin? Expert på japansk barnlitteratur, Yukiko Hiromatsu, samtalar med Mariko Takahashi, som översatt junaidas verk till svenska, och Helena Bergendahl, illustratör och före detta styrelsemedlem IBBY Sverige.

Vi hoppas att vi ses!


Publicerat

i

,

av