Rapport från Ukraina

2024, juni
Ibby Sverige, vår kassör Stefan, har fått mejl från Ukraina, där situationen är fortsatt svår: ”Ert orubbliga stöd, särskilt under dessa utmanande tider, har gjort en betydande skillnad i livet för de barn och samhällen vi tjänar. Vi är djupt tacksamma mot dig och andra välgörare för ert kontinuerliga stöd till Ukraina och vår IBBY-sektion.”

Översatt till svenska:

Kära Stefan,

Ert orubbliga stöd, särskilt under dessa utmanande tider, har gjort en betydande skillnad i livet för de barn och samhällen vi tjänar. Vi är djupt tacksamma mot dig och andra välgörare för ert kontinuerliga stöd till Ukraina och vår IBBY-sektion.

Under perioden 2023-2024 gjorde ditt generösa ekonomiska stöd på 5.944 euro och 2.891 dollar en betydande inverkan på våra bibliotek, vilket gjorde det möjligt för oss att fortsätta vårt uppdrag att tillhandahålla kvalitetsresurser och tjänster till vårt samhälle.

Efter att ha konverterat pengarna fick vi 343.898 UAH.

Sedan början av de ryska truppernas fullskaliga invasion av Ukraina har staten faktiskt inte finansierat bibliotek, utan anslår endast minimala medel för personalens löner. Inga medel avsätts för materiella och tekniska behov eller påfyllning av biblioteksmedel. Det är därför din ekonomiska välgörenhet har blivit ett otroligt stöd för barnbibliotek.

103.000 UAH spenderades på att restaurera fem soffor och fyra fåtöljer i bibliotekets lobby, där massevenemang hålls regelbundet (de senaste åren har denna möbel tappat sitt presentabla utseende).

UAH 25.000 spenderades på att skapa rekvisita för föreställningen ”Solomiikas äventyr”, baserad på boken ”Solomiika i de förlorade knapparnas land”, av bibliotekets animationsteater ”Uiavliandiia” (Imaginationland) för bibliotekets yngre läsare. I våras, den 26 april 2024, hade pjäsen premiär och hittills har över 1.000 barn deltagit i den (10 föreställningar har spelats).

Vi köpte fyrahundrafemtiofem böcker för UAH 136.698 (3.417 EUR) för att fylla på samlingarna av barnbibliotek. En del fanns kvar i NBU:s samling för barn, medan andra skickades till barnbibliotek som drabbats av de militära insatserna. 

En bensingenerator (GUCBIR GJB9500E) köptes för att säkerställa en oavbruten drift av bibliotekets server. Detta har blivit särskilt viktigt nu när det är 4 till 6 timmars stabiliseringsströmavbrott per dag. Tyvärr förväntas denna situation fortsätta under mycket lång tid.

Därför köpte vi 200 liter bensin (≈ 64 arbetstimmar), vilket delvis täckte bränslekostnaderna.

 SpecifikationAntalKostnad, UAHKostnad, Euro
 Restaurering av soffor och fåtöljer5+4103.0002.575
 ”Solomiikas äventyr”125.000625
 Bokköp455136.6983.417
 Bensin generator168.8001.720
 Bränsle200 liter11.200280

Tyvärr är den övergripande situationen i landet fortfarande långt ifrån stabil. Varje dag riskerar våra bibliotek, liksom resten av Ukraina, ständiga attacker och raketbeskjutning. Idag har nio bibliotek enbart för barn totalförstörts, och 59 har delvis skadats. Därför är vårt arbete idag att hjälpa till att fylla på bibliotekens samlingar som drabbats under ockupationen eller förlorat sin boksamling på grund av beskjutning. Vi måste också hjälpa de institutioner som behöver evakuera sina samlingar. Idag planerar vi att samla in pengar till en viss bil för att transportera bibliotekens boksamlingar till säkrare och mer skyddade platser. Livet går ju vidare och barn ska kunna få maximal tillgång till vardagen, inklusive kvalitetslitteratur, trots alla omständigheter.

IBBY sänder ett stort tack till er alla som engagerar er i kampanjen! Det värmer oss att så många vill bidra. Kampanjen fortsätter med full kraft. Det är enkelt att bidra till insamlingen: Swish 1230588442 eller plusgiro 55 77 87-9.

Läs mer om hur kampanjen är till hjälp HÄR, ibby.se/ukraina/rapport-fran-ukraina/.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: