Honour List – vi som väljer

Honour List

Honour List, är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Denna gång har gruppen bestått av Susanne Sandström (styrelseledamot), Irja Löfberg Nilsson (medlem), Linda Odén (medlem), Catarina Walles (medlem), Johanna Stenlund (medlem) och Jenny Edvardsson (styrelseledamot). Under hösten kommer du att få stifta bekantskap med personerna som arbetat med urvalet.

Linda Odén

Vem är Linda Odén?

En storläsande gymnasielärare som just nu undervisar i svenska och historia på Lerums Gymnasium utanför Göteborg. Främst arbetar jag på estetiska programmet där vi alltid tycks få de trevligaste, mest sympatiska eleverna. Jag bor också i närheten med man, två tonårssöner och två bortskämda katter. 

I drygt tio år har jag bloggat om böcker på bloggen enligt O (enligto.se) och det är alltså jag som är O. Där skriver jag om de böcker jag läser, men också om vikten av läsning. I början av sommaren startade jag också bloggen Boktips för unga (boktipsforunga.se) där jag och en bokbloggarkollega håller på att bygga upp en sida med boktips på böcker som passar i undervisningen på grundskolan och gymnasiet.

Jag har också skrivit läromedel för Liber förlag i främst engelska, men också i svenska. Varje säsong skriver jag arbetsmaterial till böcker utgivna av Nypon och Vilja förlag. Något som ligger mig varmt om hjärtat är läromedel och böcker för ovana läsare som behöver struktur och stöttning, men också material av hög kvalitet. 

Vad gillar du att läsa?

Läsning är något jag prioriterar och jag läser mycket! Främst blir det romaner av olika slag, gärna från mer ovanliga litteraturländer, men jag läser också gärna både feelgood och deckare. Att läsa aktuella ungdomsböcker är också en självklarhet för mig, både för att det brukar vara bra läsning och för att jag vill kunna använda aktuell litteratur i undervisningen.

Vilken är din absoluta favoritbok?

Det är faktiskt en helt omöjlig fråga, men den bästa boken jag läst i år är i alla fall Hamnet av Maggie O’Farrell, tätt följd av Em av Kim Thúy. De böcker jag återkommer till oftast är Per Anders Fogelströms Stadserie.

Vad läser du just nu?

Sommar betyder extra mycket tid för läsning och jag har försökt att sprida min läsning geografiskt. Just nu läser jag När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai som utspelar sig i Vietnam. 

Varför är det så viktigt att lyfta fram barn- och ungdomsböcker?

För att det är viktigt att barn och unga blir läsare och då behöver de tillgång till bra böcker. I skolan är det viktigt att leta efter böcker som passar just den klass eller den elev som ska läsa och då behövs bra information om nya böcker. Sedan finns det såklart gamla favoriter som alltid håller, men det ska vara ett medvetet val att använda dem inte ett val i brist på nyare alternativ.

Du har varit med i arbetet med Honour List 2022. Vad har du framför allt letat efter när du läst och gjort ditt urval (ungdomsböcker)? Har du kunnat se några trender eller tendenser i den litteratur som du läst?  

Det jag letar efter är berättelser som berör och som kan tilltala målgruppen. De ska kännas och karaktärerna ska vara trovärdiga. En trend är tyvärr att det ges ut ganska få böcker för läsare över 12 år och visst kan unga då gå över till vuxenböcker, men det är något speciellt med riktigt bra böcker om unga människor att identifiera sig med och inspireras av. Många författare som tidigare skrivit för åldern 12-15 eller för Unga vuxna skriver nu istället för åldersgruppen 9-12 år. Positivt är dock att jag det senaste läst väldigt bra böcker av debutanter, vilket lovar gott för framtiden. 

En trend rent innehållsmässigt som jag anar är att världen utanför Stockholm får ta mer plats. Det är positivt. Inget ont om huvudstaden, men det är trevligt att till exempel få veta mer om samernas liv i Himlabrand av Moa Backe Åstot, som är en av mina favoriter i år.


Publicerat

i

av

Etiketter: