Guji Guji får Peter Pan-priset 2015

Årets Peter Pan-pris tilldelas bilderboken Guji Guji av Chih-Yuan Chen (TAIWAN).

chen2_hippobild
Chih-Yuan Chen. Bild: Hippo bokförlag

Chih-Yuan Chen från Taiwan tilldelas Peter Pan-priset för sin lekfulla och varma bilderbok Guji Guji (översatt från engelska av Marianne Lindfors, Hippo Bokförlag).

IBBY Sverige delar varje år ut Peter Pan-priset till föregående års bästa översatta bok som antingen kommer från en kultur, ett land eller språk som är mindre vanligt förekommande i Sverige eller visar ett nytt eller i Sverige mindre känt författarskap.

Juryns motivering:

guji_hippobild
Guji-Guji

”Guji Guji” utbrister den nykläckta ankodilen och Guji Guji får han heta. Chih-Yuan Chen från Taiwan har skapat en variant av den fula ankungen, en rolig bilderbok där det visar det sig att ett krokodilägg helt omärkligt ruvats bland de andra äggen. Illustrationerna i akvarell och mustiga färger förhöjer humorn i berättelsen och tillför många skojiga detaljer. Guji Gujis identitet sätts på prov när han frestas av tre elaka krokodiler men han håller fast vid sin ankfamilj. Hans gula nos och kroppsspråk visar var han hör hemma!
Bokens lekfullhet, värme och humor har ett lockande tilltal. Med Guji Guji får bilderboksvärlden en ny vän.

Så här glad blev Guji Guji när han fick Peter Pan-priset! Illustration: Chih-Yuan Chen

 

Om Peter Pan-priset:

Priset, som är unikt i Sverige då det är det enda pris som delas ut till en översatt bok, består av ett diplom samt personligt deltagande på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg med tillhörande besöksprogram. IBBY International Board on Books for Young People – är en världsomspännande, ideell förening som stödjer spridning av god barn- och ungdomslitteratur i världen, och arbetar för att barn över hela världen ska få tillgång till böcker, berättelser och bilder. Målsättningen är att låta barnböcker bygga broar mellan människor och länder.

För mer information, vänligen kontakta IBBY Sveriges ordförande, Birgitta Alm: alm.birgitta@gmail.com, tel: 073-2107849.

För mer information om Chih-Yuan Chen, kontakta Marianne Lindfors, Hippo Bokförlag: marianne.lindfors@hippobokforlag.se.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *