Gulliverpriset 2013 tilldelas Kristin Hallberg

I samband med IBBY Sveriges årsmöte på Internationella biblioteket den 6 mars delades Gulliverpriset ut.

Gulliverpriset 2013 tilldelas Kristin Hallberg

2013 års Gulliverpristagare gratuleras av IBBY Sveriges ordförande Ulla Forsén.

2013 års Gulliverpristagare gratuleras av IBBY Sveriges ordförande Ulla Forsén.

Juryns motivering:

Kristin Hallberg har i decennier arbetat med barn- och ungdomslitteratur i egenskap av forskare och universitetslärare, kritiker och kulturskribent, folkbildare och debattör.

Kristin Hallberg har verkat inom lärarutbildningen i många år och har med sin enorma kunskap och kraftfulla entusiasm stimulerat och utbildat hundratals lärare. Hennes kritikergärning har vittnat om en person med bred kompetens och en förmåga att se saker ur ett längre perspektiv. Som kritiker har hon även haft en strävan att lyfta upp böcker och genrer som annars tenderar att glömmas bort.

 Genom sin teoretiska, kritiska och praktiska verksamhet har Kristin Hallberg satt ett avtryck i den ständigt pågående diskussionen om barnlitteraturen roll, funktion och mening i Sverige.

Utan Kristin Hallberg hade den diskussionen varit fattigare.

2013 03 06

För kommittén för Gulliverpriset

Ulla Forsén

Ordförande IBBY Sverige

___________________

Vi passade på att ställa några frågor till Kristin Hallberg:

I motiveringen till priset nämns dina många olika roller du har verkat i barnlitteraturens tjänst, bland andra forskare, kritiker och debattör. Vilken ligger dig varmast om hjärtat?

–  Jag har ett stort behov av att förmedla upplevelsen av läsningen. Så pedagogen i mig är väldigt stark. Även i min roll som kritiker så är pedagogen närvarande. Därför blev jag så glad över att ordet folkbildare stod med i motiveringen till Gulliverpriset!

Många som har haft dig som lärare vittnar om hur du har inspirerat dem. Vad gör en bra lärare, eller folkbildare?

–  Man måste våga dela med sig av sin personliga, ja till och med privata, upplevelse av läsning. För mig är litteraturen och fantasin på liv och död – det är ett sätt att överleva.

Bland annat som kritiker har du skrivit om genrer som annars inte brukar ta plats i litteratursamtalet, varför?

–  Det stämmer, jag har intresserat mig mycket för så kallad underhållningslitteratur, till exempel hästböcker, flickböcker och lättlästa böcker. Jag vill hitta, förmedla och uppmuntra underhållningslitteraturens estetiska kvaliteter! Det är viktigt att boken får vara underhållning – det är inget som ska vara förbehållet andra medier.

För er som vill lyssna mer på Kristin Hallberg så deltar hon i ett öppet seminarium om värderingar i barnlitteraturen på Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet den 20 mars.

Och den 18 april kan man höra henne på bokhandeln Bokslukaren vid Mariatorget i Stockholm. Då är det Katarina Taikons författarskap som är ämnet!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *