Fem svarta höns

fem svartaSom ung närde jag en dröm att få resa till Australien. Jag hade läst Nevil Shutes ”Fem svarta höns” och lockades av det annorlunda landskapet och de karga men innerst inne goda människorna som boken skildrade. Det blev aldrig någon resa den gången men nu när jag läser årets Peter Pan-prisvinnare, ”Världens ände” vaknar reslusten till liv igen. Ali Lewis bok ger inte en lika romantisk bild av livet på den australienska landsbygden som den jag minns från Shutes bok. Kanske är det tiden som gjort sitt, kanske är det bara två väldigt olika berättarsätt. Det blir kanske ingen resa den här gången heller men jag behöver bara öppna årets Peter Pan-prisvinnare för att förflyttas till trettonårige Dannys gård. Jag känner dofterna, hör ljuden. Med ett nästan dokumentärt språk får vi följa en ung pojke under en avgörande tid i hans uppväxt i en miljö, tillsynes statisk, men där stora förändringar bubblar under ytan.

Knappt är ett juryarbete över så sätter nästa igång. Till sommaren ska nomineringarna till Outstanding Books (for Young People with Disabilities) vara utsedda. Tack och lov har vi återigen hjälp av det nationella Äppelhyllenätverkets Kärnhusgrupp! Och det behövs, för specialmedia är ett komplext område som kräver stor erfarenhet och kompetens. Utgivningen av är spridd på många små förlag och det är i det närmaste omöjligt att få en fullständig överblick. Men det är inte nog, dessutom har vi på biblioteken stora praktiska problem att köpa in de titlar vi lyckas nosa reda på. Personligen tycker jag att det här är en stor skandal och att man på nationell nivå skulle göra en ordentlig översyn över problemen – Vi talar faktiskt om en nationellt prioriterad grupp!

Till Outstanding Books får varje medlemsland lämna nomineringar i tre olika kategorier:

  • specialutgivning för barn med särskilda behov: böcker på teckenspråk, BLISS, pictogram, taktila bilderböcker mm
  • bilderböcker från ordinarie utgivning där bilderna är enkla att avläsa, tydliga konturer och rena färger
  • bilderböcker och/eller berättelser där unga funktionshindrade porträtteras

Kanske har just du stött på en bok som du skulle vilja nominera? Hör av dig till info @ ibby . se  Boken ska vara utgiven efter 2012.

PS. Jag drömde också om att resa till Schweiz efter att ha läst böckerna om Heidi (av Johanna Spyri) och till Paris efter att ha läst Zola. Till Paris kom jag faktiskt! Har du berättelser om hur böckerna givit dig resor ut i världen, mentalt men kanske rent bokstavligt? Kanske skulle du vilja dela med dig här på vår blogg? Hör av dig till oss.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *