Bokmässan: en IBBY-medlem berättar

Birgitta Alm delar ut Silverstjärnor. Foto: Nina Suatan

Morgonens noggranna planeringsarbete, med seminariekatalogen, mässtidningen och tuschpennan i högsta hugg, gick om intet så fort jag steg in i mässhallen. Som en magnet drogs jag från den ena montern till den andra, lockades till en scen där ett intressant samtal pågick, och där var ju hen! Måste bara byta några ord. Så hade plötsligen halva dagen gått. Planeringen blev det inte mycket av med, men så många andra oförutsedda möten, upptäckter och insikter. Och detta är ju tjusningen med bokmässan. En bokälskarnas tummelplats där det mesta kan hända.

Ana Maria Machado & Vagn Plenge. Foto: Nina Suatan

IBBY hade många programpunkter på mässan och dessa höll jag fast vid. Det är också dessa som jag väljer att berätta om här. Jag började dock torsdagen med ett besök i Brasilien-montern, och hade turen att träffa den brasilianska författaren Ana Maria Machado och hennes förläggare Vagn Plenge (Hjulet förlag). På plats fanns också Hjulets fyra nyutgivna bilderböcker, varav två av Ana Maria Machado. Wow vilket kalas! med färgsprakande bilder av Hélène Moreau, är en levnadsglad bok som firar mångfalden och gemenskapen. Den gör mig festsugen och hungrig.
Rekommenderas!

Christina Wahldén & Ali Lewis. Foto: Nina Suatan

Vi som hade förmånen att vara på mässan fick chansen att lära känna den engelska debutförfattaren och Peter Pan-pristagaren Ali Lewis. På olika scener samtalade hon med författaren Christina Wahldén, forskaren Åsa Warnqvist och författaren och IBBY-medlemmen Mats Wänblad. Både Lewis bok, Världens ände, och Wahldéns, En varm vinter, utspelar sig i Australien. Och ändå i två olika världar. Samtalet kom bland annat att handla om minnen, hur de båda författarna, efter vistelser i Australien, på ett detaljerat sätt i sina böcker beskriver miljöer, erfarenheter och attityder, exempelvis gentemot aboriginer. Och om kor! Hur svenska och engelska kor framstår som tama husdjur i kontrast till de aggressiva vilddjur som Lewis beskriver i sin bok. Lewis fick också ta emot Peter Pan-priset under ett av seminarierna.

Roger Mello & Erik Titusson. Foto: Nina Suatan

Den brasilianske illustratören Roger Mello var ett okänt namn för mig, tills han tidigare i år presenterades som årets H. C. Andersen-pristagare. Det fanns ett flertal tillfällen att se Mellos bilderböcker och höra honom tala. Jag lyssnade till samtalet mellan Mello och förläggaren och IBBY-medlemmen Erik Titusson på Svenska Tecknares scen. Mellos bilderböcker, med starka och uttrycksfulla färgkombinationer och i mycket varierad stil, är en bekantskap som jag gärna fördjupar. Hjulet förlag ger lagom till mässan ut den första boken på svenska som är illustrerad av Mello, Fjäderns resa (med text av Cao Wenxuan). Missa inte!

Susanna Ekström. Foto: Nina Suatan

Ytterligare ett minne från bokmässan att bära med sig är Gulliverpristagaren Susanna Ekströms föreläsning om vikten av barns möte med kultur. Hon berättade inlevelsefullt från sin egen barndom, speciellt om veckans Pappa-dag. Den dag i veckan då hennes konstnärspappa inte arbetade, utan ägnade hela dagen åt kulturella upplevelser tillsammans med sin dotter. Att noga titta och noga lyssna uppmanades hon till som barn av sina föräldrar. Något hon inspirerade hela den andäktigt lyssnande publiken till.

Visst har mässan inneburit en del svidande val, jag har missat flera intressanta seminarier. Som till exempel Mellos workshop på lördagen med IBBYs Helena Bergendahl, och Sven Hallonstens samtal med Ana Maria Machado. Men hemkommen från mässan är jag nöjd och rikare, både på böcker, nyvunnen kunskap och mänskliga kontakter.

/Nina Suatan


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *