Gunilla Lundgren är författare och har under 50 år skrivit många uppmärksammade böcker tillsammans med barn och unga i Rinkeby. Här berättar hon om fredsprojektet i Rinkeby.
Under höstarna i 36 år har jag arbetat i Rinkeby med Nobelpriset tillsammans med barn och unga. Förra året, med förfärliga krig i vår värld, kändes det viktigt för mig att koncentrera mig på fredspriset. Under hela hösten träffade jag därför ungefär 50 Rinkebybarn i åldern nio till tolv år. Vi har samtalat, skrivit dikter, tecknat bilder om krig och fred och om rättvisa. Vi har frågat oss hur barn drabbas av pågående krig och krigshot.
I december gjorde vi en utställning på Rinkeby bibliotek om tre fredspristagare; Dalai Lama som fick fredspriset 1989, Malala Yousafzai , pristagare 2014 och 2024 års pristagare den japanska organisationen Nihon Hidankyo. På vernissagen berättade barnen om vårt fredsarbete och sålde böcker från vårt bokbord. Inkomsterna från försäljningen skänkte vi till flyktingbarn i Himalayaområdet och till IBBY:s insamling ”Ett bibliotek i en resväska” i Ukraina.
Uppfylld av de medverkande barnens helhjärtade och seriösa medverkan gav jag dem en egen gåva, ett Ord-och bildstipendium på 1000 kronor. TUSEN kronor! Det var mycket pengar, tyckte barnen. Vad kunde det räcka till? En utflykt? Ett besök på Gröna Lund? Glass? Barnen och deras lärare diskuterade. Ett förslag kom upp: skulle de skicka pengarna till barnen i Gaza? Läraren tyckte att barnen behövde rösta. För att göra det snabbt och enkelt delade hon ut små lappar till barnen och uppmanade dem att anonymt skriva ”Glass” eller ”Gaza” på sin lapp. Alla barnen skrev Gaza.
Tack alla barn, lärare och bibliotekarier som medverkat. Tack IBBY och alla som arbetar ideellt i liknande föreningar. Kanske kan vårt arbete ge andra barn och vuxna hopp om en framtid där fred och rättvisa råder?
Gunilla Lundgren (författare)
Fotnot: Konstvetare Elly Berg och författare Gunilla Lundgren startade Nobel i Rinkeby 1988. Projektet har utökats och heter numera Nobel i Rinkeby och Tensta. Sedan 2024 är Annelie Drewsen och Katarina Lycken Rüter projektledare.
Barnens dikter
Det Värsta
Det värsta som kan hända i
mitt liv
är att det blir krig.
Då kanske jag blir hemlös
och dör ung
utan att ha fått några barn.
Jag vill inte förlora min familj
eller en vän
som hjälper mig i livet.
Gemensam dikt av barn i Askebyskolan i Rinkeby
Hösten 2024
Det bästa
Det bästa som kan hända i
mitt liv
är att min familj och släkt
ska leva lyckliga.
Jag vill se min familj skratta,
jag vill ha fred och rättvisa
här på vår jord.
Jag vill hjälpa mitt hemland
så att alla får mat på bordet
och tak över sina huvuden.
Gemensam dikt av barn i Askebyskolan i Rinkeby
Hösten 2024
Fred
När vi tänker på fred
tänker vi på Malala och Dalai Lama.
Vi vill att alla krig ska sluta!
Vi vill att alla barn ska leva i fred,
vi vill att alla barn ska vara fria.
Krig
När det är krig
kommer flygplan och bomber,
bomber som dödar oskyldiga.
Militärer skjuter skott
som gör människor rädda.
Barn dör i krig,
barn som är oskyldiga.
Två dikter av barn i Bästa Biblioteksklubben
***