Vi jobbar med Honour List 2024 (del 5)

Nu är arbetet med Honour List 2024 i full gång! 

Honour List är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. HÄR kan du läsa mer om katalogen.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Under några veckor framöver kommer vi att presentera de som arbetar med att välja ut böcker från Sverige. Gruppen består av sex deltagare: Jenny Edvardsson (sammankallande), Susanne Sandström, Stefan Borg, Catarina Walles, Irja Löfberg Nilsson och Linda Odén. 

Först ut var Irja. Sedan var det dags för Linda att presentera sig. Därefter följde Stefan och Catarina. Idag är det dags för Susanne.

Namn: Susanne Sandström

Arbetar som: Barnbibliotekarie.

Gillar att läsa: Det som skapats med omsorg och genomtänkt tanke på – och hantering av språk och form (hela bokskapet).

Favoritboken från 2022: Svårt för jag gillade ju flera titlar! Ett litet liv av Hanya Yanagihara tänker jag ofta på, att det känns som om karaktärerna där har existerat på riktigt … och att jag saknar dem. Våra stadsdjur av Nils Andersson och Erik Svetoft fann jag i all sin språkrikhet och tillit till barnets språköra rent ut sagt genialisk! Gillade Moa Romanovas På glid och Erik Svetofts Spa riktigt mycket. Men bästa läsupplevelsen måste jag säga var Kirke av Madeline Miller.

Världens bästa barn- eller ungdomsbok: Det finns inte en så det går egentligen inte att svara. Men på en lååång lista skulle bl.a. Sandvargen av Åsa Lind, Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo, Alice i underlandet av Lewis Carroll finnas med.

Om du fick vara en barn- eller ungdomsbokskaraktär, vem skulle du vilja vara: Ingen egentligen är mitt trista svar. Men bara för att och bara för resan och upplevelsen – Alice i underlandet!

Vilken barn- eller ungdomsboksförfattare/illustratör skulle du vilja få möta: Lätt – Maurice Sendak och Barbro Lindgren.


Publicerat

i

av

Etiketter: