Vi jobbar med Honour List 2024 (del 6)

Nu är arbetet med Honour List 2024 i full gång! 

Honour List är en katalog som innehåller korta presentationer av framstående, nyutgiven barn- och ungdomslitteratur från IBBY:s alla medlemsländer. Katalogen utkommer vartannat år (jämna år). Varje medlemsland lyfter fram tre böcker utifrån tre kategorier – författare, illustratör och översättare. Författaren, illustratören och översättaren från respektive land får diplom och uppmärksamhet på IBBY:s världskongress. HÄR kan du läsa mer om katalogen.

I Sverige väljs böckerna till Honour List ut av en grupp bestående av medlemmar i IBBY respektive representanter från IBBY:s styrelse. Under några veckor framöver kommer vi att presentera de som arbetar med att välja ut böcker från Sverige. Gruppen består av sex deltagare: Jenny Edvardsson (sammankallande), Susanne Sandström, Stefan Borg, Catarina Walles, Irja Löfberg Nilsson och Linda Odén. 

Först ut var Irja. Sedan var det dags för Linda att presentera sig. Därefter följde Stefan, Catarina och Susanne. Idag är det dags för Jenny Edvardsson som är gruppens ordförande.

Namn: Jenny Edvardsson

Arbetar som: Arbetar som adjunkt i utbildningsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, där jag också innehar en doktorandtjänst inom pedagogiskt arbete. Min forskning rör skönlitteratur i skolans NO-ämnen.

Gillar att läsa: Om jag själv får läsa väljer jag gärna ungdomsböcker eller en deckare.

Favoritboken från 2022: Jag tyckte mycket om ungdomsböckerna Bränder (Eriksson Sandberg & Roxberg), Berätta tre saker (Bloodsworth) och Det gula skrattet (Sjöberg). Sedan läste jag Obehaget om kvällarna (som kom redan 2021) och den boken bär jag med mig. Obehaglig läsupplevelse!

Världens bästa barn- eller ungdomsbok: Jag har nog in en enda favorit men en bok som jag ofta lyfter fram är Den långa vägen hem av Cynthia Voigt. 

Om du fick vara en barn- eller ungdomsbokskaraktär, vem skulle du vilja vara: Jag hade gärna för en dag varit Anne på Grönkulla.

Vilken barn- eller ungdomsboksförfattare/illustratör skulle du vilja få möta: Tänk att få möta Astrid Lindgren och Tove Jansson. Det hade varit så häftigt!


Publicerat

i

av

Etiketter: